Espoon tuomiokirkkoseurakunnan nuoret

Seurakuntavaalit 2018

Muistitko, että tänä vuonna rippikoulussa mukana olevat 2002 syntyneet nuoret saavat äänestää vuoden 2018 seurakuntavaaleissa?

Vaikka vaalit eivät ole vielä ajankohtaiset, vaikuttamisen teema on aina ajankohtainen. Äänestäminen seurakuntavaaleissa on yksi konkreettinen tapa vaikuttaa oman seurakunnan asioihin. Todennäköisyys saada seurakunnan luottamuselimiin nuoria vaikuttajia kasvaa paitsi hyvän ehdokasasettelun myös nuorten kasvavan äänestysaktiivisuuden myötä.

Olemme yhdessä Kirkkohallituksen Kasvatus-ja perheasioiden yksikön, NAVI-työryhmän ja Nuori kirkko ry:n kanssa koonneet muutaman toimintavinkin rippikouluun. Näitä hyödyntämällä voit pitää esillä vaikuttamista ja osallistumista rippikoulussa.

Yksi näkökulma rippikoulussa nuorten innostamiseen vaikuttamistoimintaan ja osallistumiseen vaaleissa on tehdä päivittäin pieniä äänestyksiä eri tilanteissa. Välillä kyse voi olla käsiäänestyksestä, huutoäänestyksestä, suljetusta lippuäänestyksestä jne. Tällaisten “pienimuotoisten” äänestysten kautta on hyvä ikään kuin ujuttaa mukaan puhetta vaaleista ja vaikuttamisesta.

Ripari.fi-sivulta löytyy leikkimielinen Vaikuttajatesti (käy kokeilemassa millainen vaikuttaja sinä olet). Testin jälkeen voi yhdessä keskustella siitä, millaista on olla vaikuttaja, miten voi vaikuttaa jne. Samalla voi lähteä pohtimaan sitä, miksi kannattaisi vaikuttaa seurakunnassa, mihin ja miten voi vaikuttaa seurakunnassa.

Seurakuntavaalien tietovisa löytyy sekä nettitestinä että paperisena versiona. Muut rippikoulun seurakuntavaaleihin liittyvät materiaalit löydät täältä.

Äänestämisen harjoittelu on tärkeää! Samalla voi tehdä selväksi sitä, mitkä ovat seurakuntavaalit, kuka saa äänestää, ketä äänestetään, miten se tapahtuu jne. Riparin aikana voi harjoitella äänestämistä ja vaikuttamista monin eri tavoin!

Toivottavasti materiaaleista on Sinulle iloa ja hyötyä rippikoulussa ja isostoiminnassa!