Espoon tuomiokirkkoseurakunnan nuoret

Kokkikerhon ohjeet

 


Viikko 37

Mokkapalat

Näitä tarvitset                 

4  munaa
2 ½  dl sokeria
200  g voita
2  dl              maitoa
5  dl              vehnäjauhoja
½  dl             kaakaojauhetta
1  rkl             leivinjauhetta
1  rkl             vaniljasokeria

Kuorrutus

75  g             voita
¾  dl             (0,75 dl)      vahvaa kahvia
4  dl              (240 g)        tomusokeria
½  dl             kaakaojauhetta
2  tl                vaniljasokeria

Tee näin

1.Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi.
2.Sulata voi kattilassa tai mikrossa. Lisää voisulaan kylmä maito, niin se jäähtyy sopivaksi.
3.Yhdistä kuivat aineet.
4.Sekoita muna-sokerivaahtoon voi-maitoseos sekä kuivat aineet sihdin läpi. Sekoita varovasti nuolijalla tasaiseksi.
5.Kypsennä uunin keskiosassa 200 asteessa n. 15 min. Anna jäähtyä ennen kuorruttamista.

KUORRUTUS, ohje

Sulata voi kattilassa. Lisää kahvi. Sihtaa muut aineet siivilän läpi. Sekoita, kunnes tasaista. Kaada kuorrutus hieman lämpimänä pohjan keskelle. (Kuumana kuorrute on liian löysää, se paksuuntuu jäähtyessään.) Anna valua reunoja kohti. Levitä tarvittaessa lastalla reunoille. Koristele nonparelleilla ennen kuin kuorrutus kovettuu.

 


Viikko 38

Lämpimät voileivät

Näitä tarvitset
(10 kpl)  paahtoleivän siivuja
1 pss            mozarellaraastetta
kinkkua, ananasta, pippuria, tomaattia

Tee näin 1. Levitä paahtoleivät uunipellille ja voitele ne.
2. Laita päälle kinkku (siivuina tai suikaleina) sekä muut mahdolliset täytteet.
3. Levitä mozarellaraaste tasaisesti leipien pääll.
4. Paista 200°C, 10min.

 


Viikko 39

Kanelipullat

Pullataikina

5 dl maitoa
1 kananmuna
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
2 dl sokeria
2 ps kuivahiivaa
14-16 dl vehnäjauhoja
200g pehmeää voita

Kanelitäyte

300g pehmeää voita
2 dl sokeria
4 tl vaniljasokeria
3 rkl kanelijauhetta

TAIKINA:

1. Lämmitä maito reilusti kädenlämpöiseksi (42-45C). Sekoita 3 dl jauhoja kuivahiivan kanssa. Lisää kananmuna, kardemumma, suola ja sokeri lämpimän maidon sekaan. Lisää myös jauhot joihin kuivahiiva on sekoitettu ja vispaa nopeasti sekaisin.

2. Lisää loput jauhoista vähitellen koko ajan sekoittaen, lisää lopuksi pehmeä voi ja vaivaa taikina kimmoisaksi, n. 5-10 minuuttia käsin. Taikinan pitää olla kimmoisaa ja irrota käsistä ja reunoista pienen vaivan jälkeen, hieman tahmea taikina ei haittaa sillä mitä tahmeampi taikina on sitä mehukkaammat pullat. Peitä taikina liinalla ja anna kohota vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi, n. 30-40 minuuttia.

TÄYTE:
Tee täyte valmiiksi sillä aikaa kun pullat kohoavat. Sekoita pehmeä voi, sokeri, vaniljasokeri ja kanelijauhe keskenään, laita sivuun. Lämmitä uuni 225 C. Pue kaksi uuninpeltiä leivinpaperilla.

KOKOAMINEN:

1.Vaivaa kohonneesta taikinasta nopeasti ilmakuplat pois. Jaa taikina kahteen osaan. Kaulitse yhdestä taikinapalasta suorakaiteen muotoinen levy joka on n. 3 mm paksu. Levitä puolet täytteestä  levyn päälle.

2.Taita toinen pitkän puolen reuna keskelle ja sitten toinen reuna siihen päälle niin, että sinulla on kolmikerroksinen taikina.  Leikkaa taikinasta terävällä veitsellä pystysuoraisia n. 1½ cm  leveitä pitkuloita. Kierritä pitkulat kierteelle ja sido sitten sormen ympäri solmuun. Asettele pullat pellille paperisiin muffinssivuokiin.

 


Viikko 40

Pikkupizzat

Tällä reseptillä voit tehdä ison pizzan uunipellillä, kaksi pyöreä pizzaa tai juomalasin reunalla leikattuja pikkupizzoja.

Tarvitset pohjaan:

3 dl maitoa
1 tl suolaa (voi jättää poiskin)
7,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl öljyä

 Tee näin: Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään tasaiseksi taikinaksi ja lisää lopuksi öljy nopeasti sekoittaen.

Tonnikalapizaan tarvitset:
1 tlk tonnikalaa
1 tlk tomaattimurskaa
sitruunapippuria
ananasrenkaita pilkottuna
pizzamaustetta (oreganoa ja basilikaa)
juustoraastetta
oliiveja

Kinkku- tai pepperonipizzaan tarvitset:
1 tlk tomaattimurskaa n. 200 g
kinkkusuikaleita tai pepperonimakkaraa
ananasrenkaita pilkottuna
1 paprika pilkottuna juustoraastetta pizzamaustetta

Tee näin:
Kauli taikina isoksi levyksi leivinpaperin päälle tai jaa takina kahteen osaan, pyöritä palloksi ja kauli molemmat pyöreiksi levyiksi tai kauli taikina isoksi levyksi ja ota siitä isohkolla lasilla pieniä pyöreitä pizzoja. Paista 225 asteessa n. 20 min. tai kunnes juustoraaste on saanut kauniin ruskeita piskoja.

 


 


Viikko 41

Sitruunamuffinsit

Näitä tarvitset
3 dl jauhoja
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
1 sitruuna
75 g margariinia
0,75 dl maitoa
2 munaa

Tee näin
1. Raasta pesty sitruuna ja purista siitä mehu.
2. Sekoita kuivat aineet ja sitruunankuori keskenään.
3. Sulata margariini. Sekoita kuivat aineet, sitruunamehu, munat, rasva ja maito.
4. Jaa 12 muffinivuokaan.
5. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.

 


Viikko 42

Pinaattiletut

Näitä tarvitset
300 g pakastepinaattia
5 dl vehnäjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
2 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
9 dl maitoa
4 tl rypsiöljyä + öljyä paistamiseen
puolukkahilloa tarjoiluun

Tee näin

1. Sulata pinaatti esimerkiksi mikrossa.
2. Sekoita yhteen jauhot, kaurahiutaleet, leivinjauhe   ja suola.
3. Lisää soijamaito ja öljy sekä pinaatti. Sekoita huolellisesti.
4. Anna taikinan vetäytyä noin 15 minuuttia.
5. Kuumenna lettupannu ja lisää pannulle öljyä. Kaada lettupannun koloihin taikinaa ja paista  melko kuumalla pannulla kunnes pinta on hyytynyt.
6. Käännä letut ja paista vielä tovi toiselta puolelta.

Tarjoa pinaattiletut puolukkahillon kanssa.