Espoon tuomiokirkkoseurakunnan nuoret

Kokkikerhon ohjeet

Tästä löydät reseptit pdf-muodossa.


Vko 2   TOMAATTINEN JAUHELIHA- PASTAKEITTO

Näitä tarvitset:
1 rkl öljyä
400 g jauhelihaa
1 pieni purjo
3 lehtisellerin vartta
2 valkosipulin kynttä
mustapippuria tai pippurisekoitusta

100 g herkkusieniä
1 kasvisliemivalmikuutio
1/2 l vettä
1 tölkki tomaattimurskaa
3 1/2 dl pastaa
(Tuoreita yrttejä; basilikaa, organoa)

Tee näin:

  1. Kuumenna tilkka öljyä kattilassa.
    2. Paista jauheliha ja silputtu purjosipuli.
  2. Lisää joukkoon ohueksi viipaloidut sellerin varret ja hienonnettu valkosipuli.
  3. Mausta mustapippurilla tai pippurisekoituksella.
    5. Lisää viipaloidut herkkusienet ja kasvisliemikuutio, sekä vesi ja  tomaattitäysmehu.
    6.Kiehauta.

7.Lisää pasta ja keitä kunnes se on sopivan kypsää.
8.Tarkista maku ja ripottele joukkoon halutessasi tuoreyrttejä.

vko 3 Letut, n.12 kpl

Näitä tarvitset
10 dl maitoa
2 iso muna
6 dl jauhoja
1 tl suolaa
½ l pakastemansikoita, sokeria ja 3 dl kermaa.
Tee näin:
1.Vispaa kananmuna rikki maidon joukkoon.
2.Lisää suola ja jauhot ja vispaa sileäksi taikinaksi.
3.Anna taikinan seistä ainakin vartti.
4.Ota vähän alle desilitra lättytaikinaa pannulle ja paista kunnes lätty on kultaisenruskea.
5.Päälle masikkahilloa ja kermavaahtoa.

Tee mansikkahilloa mikrossa
1/2 l mansikoita
1 dl hillosokeria

Pakastemansikoista saat nopeasti hilloa tekemällä sen mikroaaltouunissa. Laita mansikat ja sokeri reilunkokoiseen mikronkestävään astiaan. Kuumenna täydellä teholla kunnes se kiehuu kunnolla. Hillosokerin määrää muuttamalla hillon koostumus muuttuu. Hillosokeri kiinteyttää hilloa

Vatkaa vielä kerma, johon on lisätty hiukan sokeria ja vaniliinisokeria.

vko 4  Perunarieskat + maustetahnat

Näita tarvitset taikinaan:
2,5dl perunasosetta
1 tl suolaa
1 muna
2,5 dl ohra-/vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Tee näin:
1. Sekoita kaikki ainekset keskenään.
2. Pyöritä taikina tasaiseksi pötköksi.

  1. Leikkaa siitä tasakokoisia palloja.
  2. Painele pallot leivinpaperin päällä lituskoiksi.
  3. Pistele haarukalla.
  4. Paista 250 asteessa noin 15 minuuttia.

 

Näitä tarvitset valkosipulitahnaan:

1 prk maitorahkaa
200 g Oivariinia
3 valkosipulin kynttä

 

Tee näin:
Valkosipulivoi: Sekoita keskenään saman verran maitorahkaa kuin pehmeä rasvaakin (Oivariinia tai voita). Raasta sekaan valkosipulia maun mukaan.

Näitä tarvitset tonnikalatahnaan:
1 prk tonnikalaa
3 rkl majoneesia
ripaus rouhittua mustapippuria
Tee näin:
Sekoita keskenään tonnikalapurkki ja 3 ruokalusikallista majoneesia. Lisää ripaus rouhittua sitruunapippuria

 

vko 5   Mutakakku   Tämän voi tehdä kaksikertaisena

Näitä tarvitset
200g voita
200g tummaa suklaata
4 munaa
2½dl sokeria
1tl vaniljasokeria
2/3dl vehnäjauhoja
½dl mantelijauhetta
1tl leivinjauhetta

Päälle kermavaahtoa.

  1. Sulata voi ja suklaa tasaiseksi seokseksi miedolla lämmöllä ja anna jäähtyä hieman
    2. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi
    3. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita ne munasokeri vaahtoon varovasti käännellen
    4. Lisää joukkoon hieman jäähtynyt suklaavoi sula varovasti
    5. Paista halkaisijaltaan 24cm kokoisessa irtopohjavuoassa uunissa 200 asteessa 15-20min

 

vko 6 Kanapastaa, n. 12 annosta

Näitä tarvitset:
400 g kanasuikaleita
1 tl suolaa
1 tl paprikamaustetta
1 paprika
Aurinkokuivattuja tomaatteja 4-8 kpl
1 tl pippuria
2 dl ruokakermaa
500 g pastaa

Tee näin:
1.Laita kattilaan vettä ja pasta ja laita se kiehumaan.
2.Laita kanasuikaleet pannulle ja paista se huolella kypsäksi.
3.Pilko paprika ja lisää se kanojen joukkoon.
4. Pilko aurinkokuivattu tomaatti.
5.Lisää mausteet kanasuikaleisiin.
4.Kun pasta on kypsää, kaada vesi pois ja kaada pasta kanan sekaan.
5.Kaada joukkoon ruokakerma.


vko 7
LASKIAISPULLAT

Näitä tarvitset:

2 1/2 dl maitoa
1/2 palaa hiivaa
100 g voita
1 muna
1 tl jauhettua kardemummaa
1 dl sokeria
ripaus suolaa
noin 7–8 dl vehnäjauhoja

Päälle tarvitset:
1 muna
raesokeria

Täytteeksi tarvitset:
mantelimassaa (+ tilkka vettä) TAI 1–2 dl mansikka- tai vadelmahilloa
2 dl vispikermaa + 1 rkl sokeria
tomusokeria

Tee näin:
1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva maitoon.
2. Lisää joukkoon muna, kardemumma, sokeri ja suola.
3. Aloita jauhojen lisääminen. Sekoita taikinaa aluksi       käsivispilällä. Kun taikina on paksua, jatka käsin jauhojen vaivaamista taikinaan.
4. Lisää joukkoon huoneenlämpöinen voi.
5. Vaivaa taikinaa, kunnes se on tasaista ja kimmoisaa ja irtoaa käsistä ja kulhosta.
6. Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin 40 minuuttia.
7. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois.
8.  Muotoile taikinasta tanko, jaa se osiin (noin 16 kpl). Pyöritä palat pikkupulliksi.
9. Nosta pullat pellille leivinpaperin päälle. Anna pullien kohota liinan tai kelmun alla lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia.
10. Vatkaa munan rakenne rikki pienessä kulhossa. Voit laittaa munan joukkoon ripauksen suolaa, jolloin munan rakenne muuttuu notkeammaksi. Voitele kohonneet pullat munalla ja koristele raesokerilla.
11. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla 10–15 minuuttia. Anna pullien jäähtyä.
12. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta sokerilla. Leikkaa pullista ”hattu” pois. Laita pullien täytteeksi joko hilloa tai mantelimassaa. Notkista mantelimassaa tarvittaessa tilkalla kuumaa vettä. Pursota hillo- tai mantelimassasilmän ympärille kermavaahtoa ja laita hattu pullan päälle. Siivilöi pinnalle tomusokeria.

VIIKOLLA 8 ei ole kerhoja
HYVÄÄ HIIHTOLOMAA !

vko 9 UUNIPERUNA KINKKUTÄYTTEELLÄ

Näitä tarvitset:

1 pieni rosamunda-peruna jokaiselle kerholaiselle 
Täyte:
400 g ranskankermaa
300 g kinkkusuikaleita
n. 2 dl rucolaa silputtuna
2 rkl sinappia
2 omena tai päärynä pieninä kuutioina 

JÄLKIRUUAKSI HEDELMÄSALAATTIA

Tarvitset oman valinnan mukaan seuraavia hedelmiä:
omenoita
päärynöitä
mandariineja tai appelsiineja
banaania
ananasta paloina
viinirypäleitä
säilyke persikoita
lisäksi tuoremehua

Tee näin: 

  1. Pese ja kuori kaikki hedelmät huolellisesti.
  2. Pilko omenat, päärynät ja ananas sopiviksi paloiksi.
  3. Erottele appelsiinit tai mandariinit lohkoiksi, leikkaa appelsiinin lohkot pienemmiksi.
  4. Leikkaa banaani viipaleiksi.
  5. Halkaise viinirypäleet ja poista niistä siemenet.
  6. Jaa ainekset tasan jälkiruokamaljoihin ja kaada annosten päälle tuoremehua niin, etteivät hedelmät kuitenkaan peity.
  7. Päälle voit laittaa lusikallisen sokerilla ja vaniliinisokerilla maustettua kermavaahtoa.

 

vko 10 Maailman parhaat viipaleleivät   Tämän voi tehdä kaksinkertaisena.

 Näitä tarvitset:

  • 100 g pehmeää voita
  • 1 dl sokeria
  • 1 rkl vaaleaa siirappia
  • 1 ¼ dl vehnäjauhoja
  • ½ tl soodaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 tl jauhettua inkivääriä

Teen näin:

  1. Aseta uuni 175 asteeseen.
  2. Vatkaa voi, sokeri ja siirappi sähkövatkaimella.
  3. Sekoita vehnäjauhot, sooda, vaniljasokeri ja inkivääri keskenään ja lisää ne taikinaan.
  4. Jaa taikina kahteen tai neljään osaan (neljästä pötköstä saat vinoneliöitä ja kahdesta vinoja suorakaiteita)
  5. Muotoile  pellinmittaisiksi pötköiksi leivinpaperille.
  6. Taputtele jauhoisin käsin pötköjä hieman litteämmiksi.
  7. Tee pintaan raitoja vaikkapa haarukalla.
  8. Paista taikinapötköjä uunin keskitasolla 12-15 minuuttia.
  9. Anna pitkuloiden jäähtyä ihan pieni hetki leikkaa sitten niistä vinoneliöitä.

Anna vielä jäähtyä ennen tarjoilua.

vko 11 KOLMIOLEIVÄT

(Valitse kerhoon kaksi vaihtoehtoa)

Kolmioleipiin kannattaa laittaa ainakin toinen puolikas tummaa paahtoleipää. Nykyään on ihan hyvää ruispaahtoleipääkin tarjolla vaalean sijaan.

Näitä tarvitset broileritäytteeseen:

450g hunajamarinoituja broilerin fileesuikaleita
1 dl majoneesia
1 paprika
salaattia
vaaleaa tai ruispaahtoleipää n. 12 viipaletta

 Tee näin:
1.Paista broilerin suikaleet
2.Pilko paprika pieniksi kuutioiksi
3.Laita broilerinsuikaleet paprika ja majoneesi kulhoon ja
4.sekoita ne keskenään.
5.Levitä levitettä sopiva kerros leivälle ja laita päälle salaatinlehti.
6.Laita päälle toinen viipale leipää kanneksi.
7.Leikkaa leipä vinottain kahdeksi kolmioksi.
Näitä tarvitset kasvistäytteeseen:

  • 200 g maustettua tuorejuustoa (tomaatti- tai paprika)
  • 200g fetajuustoa
    1 paprika
  • 1 dl ruohosipulia
  • 2 rkl sitruunamehua
  • pieni teelusikan kärjellinen mustapippuria

  • Näitä tarvitset kinkkutäytteeseen:
  • 200g maustamatonta tuorejuustoa
    1 prk ranskankermaa
    250g palvikinkunmurua
    1 paprika
    1 dl kurkkusalaattia
    mustapippuriaTee näin: Pilko paprika ja sekoita, täytä ja leikkaa…
  • vko 12 RAHKAPIIRAKKA Pohjaan tarvitset: 1 prk (250 g) maitorahkaa
    1 dl kuohukermaa
    1 dl kermaviiliä
    1 muna
    1 dl rusinoita
    2 tl vaniljasokeria
    1 sitruunan kuori ja mehuTee näin:

 

 

  •  
  • Täytteeseen tarvitset:
  • 100 g voita
    1 dl sokeria
    1 muna
    4-4 1/2 dl erikoisvehnäjauhoja
    1 tl leivinjauhetta
  •  
  1. Vaahdota voi ja sokeri.
  2. Lisää muna ja jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe.
  3.  Painele taikina pyöreään piirasvuokaan.
  4. Sekoita täytteen aineet keskenään ja levitä taikinalle.
  5.  Paista piirasta 200 asteessa noin 30–40 minuuttia.

 

HUOM!
Viikolla 13 pääsiäisen vuoksi on vain maanantain kerho,
jolloin maanantain kerho tekee viikon 14 ohjeen mukaan.

 

PÄÄSIÄISEN ILOA
KAIKILLE KERHOLAISILLE JA OHJAAJILLE !

vko 14 Makaronilaatikko

Näitä tarvitset:
400 g vähärasvaista jauhelihaa
5 dl tummaa makaronia
4 dl rasvatonta maitoa
2 kananmunaa
0,5 dl korppujauhoja
1 lihaliemikuutio
valkopippuria

Tee näin:
1.Paista jauheliha.
2.Keitä makaronit.
3.Sekoita muna-maitoseos.
4.Sekoita munaseos  jauheliha ja makaronit keskenään.
5. Voitele paistoastia margariinilla.
6.Kaada seos paistoastiaan.
7.Laita korppujauhoja päälle.
8.Paista tunnin ajan 200 asteessa.

 

vko 15 Kaurakeksit sitruunavoilla

Näitä tarvitset:

50 g margariinia
1 dl             sokeria
2 dl             kaurahiutaleita
1 rkl            vehnäjauhoja
1 tl              leivinjauhetta
1 muna

Tee näin:
1. Laita uuni lämpiämään 200 asteelle.
2. Sulata margariini ja sokeri kattilassa..
3. Lisää loput aineet ja sekoita nopeasti.
4. Jaa taikina pellille lusikan avulla nokareiksi.
5. Paista 5-7 min 200 asteessa tai kunnes ovat hiukan kullan ruskeita.

Sitruunavoitäytteeseen tarvitset:

100 g voita
2 dl tuomusokeria
1 kpl kananmunan keltuainen
1 tl vaniljasokeria
1 kpl sitruuna

 

Tee näin:

1.Vatkaa voi ja tuomusokeri vaahdoksi.
2. raasta sitruunan kuori.
3.Lisää keltuainen, vaniljasokeri ja sitruunan kuori.
4.Sekoita.
5.Lisää vielä sitruunan mehua, maun mukaan että täytteestä tulee sopivan kirpakka.
6.Levitä voi keksille ja laita ne yhteen.


vko 16 Kanawokki

Näitä tarvitset:
200 g nuudelia
400 g maustettuja kanafileitä
1 pussi pakastewokkisekoitus
parsakaali
paprika
80 g cashew-pähkinöitä
Sweet-Chili kastiketta

Tee näin:

1. Ota wokkisekoitus sulamaan.
2. Leikkaa kanafileet suikaleiksi.
3. Paista kanafileet kypsiksi.
4. Pilko paprika suikaleiksi.
5. Lisää kanojen sekaan paprikat.L
6. Lohko parsakaalin nuput tertuiksi ja keitä parsakaalia muutama minuutti.
6. Keitä nuudelit kattilassa.
4. Lisää kanojen sekaan pannulle wokkisekoitus, nuudelit ja parsakaali ja  pähkinät.

Mausta miedolla SWeet-Chii –kastikkeella.
vko 17 JÄÄTELÖANNOKSET
Näitä tarvitset:

  • 1 l jäätelöä (maun mukaan)
  • 1 levytalous suklaata tai Fazerin sinistä
  • 2 dl kuohukermaa
  • keksejä koristeeksi
  • hedelmiä: appelsiini, omena, banaani
  • nonparelleja
  • keksiä tai vohvelia 1
  • Tee näin:
  •  
  1. Sulata suklaa kattilassa tai mikrossa välillä sekoittaen.
  2. Vatkaa kerma ja lisää maun mukaan sokeria.
  3. Pilko hedelmät.
  4. Leikkaa jäätelöstä muutama pala jokaista henkilöä kohti.
  5. Annostele osa pilkkomistasi hedelmistä kulhojen pohjalle.
  6. Laita jäätelöpalat kulhoihin hedelmien päälle.
  7. Valuta sulatettua suklaata jäätelön päälle.
  8. Koristele kermavaahdolla, kekseillä, hedelmillä ja nonparelleilla.Kerhot loppuvat tällä viikolla.Kiitos tästä kerhovuodesta ja
    Ihanaa kesää kaikille!