Espoon tuomiokirkkoseurakunnan nuoret

Kokkikerhon ohjeet

Tästä löydät reseptit pdf-muodossa.


KOKKIKERHO 2018-2019 RESEPTIT

vk 37 JUUSTOSARVET

vk 38 ROCKY ROAD

vk 39 KINKKU-JUUSTOPIIRAS

vk 40 KAURALASTUT

vk 41 KASVISPIHVIT JA PASTA

vk 43 KÄÄRETORTTU

vk 44 KIISSELI+KERMAVAAHTO

vk 45 SÄMPYLÄT

vk 46 HAMPURILAISET

vk 47 MUTAKAKKU

vk 48 HEDELMÄRAHKA

vk 49 JOULUTORTUT

vk 50 PIPARKAKUT

vk 2 MARJAPIIRAKKA JA VANILIJAKASTIKE

vk 3 PITSA

vk 4 BANAANILEIPÄMUFFINIT

vk 5 LÄMPIMÄT VOILEIVÄT

vk 6 RUNEBERGINTORTTU

vk 7 LETUT

vk 9 VENEPERUNAT JA NAURAVAT NAKIT + DIPPI

vk 10 LASKIAISPULLA

vk 11 TEELEIVÄT

vk 12 PINAATTILETUT

vk 13 JÄÄTELÖANNOS

vk 14 BROWNIE

vk 15 SUOLAINEN MUFFINI

vk 16/17 AHVENANMAN PANNUKAKKU


 

 

vk 37 JUUSTOSARVET

16 sarvea

Ainekset:

3 dl               maitoa
50 g              hiivaa
1                    muna
1 ½ tl            suolaa
150 g            margariinia/voita
n. 8 dl           vehnäjauhoja

Täyte:

juustoraastetta
kinkkukuutioita

Voiteluun:

1                    muna

OHJEET

Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola, muna ja jauhot. Alusta pehmeä rasva taikinaan viimeisenä.

Vaivaa taikina kahdeksi suureksi pyöreäksi levyksi ja jaa ne molemmat kahdeksaan sektoriin taikinapyörällä. (2x8kpl=16kpl)

Kääri sektorit sarviksi niin, että aloitat leveästä reunasta ohueen päin. Pane rullat pellille leivinpaperin päälle vähän kaarelle.

Kohota voisarvet lämpimässä vedottomassa paikassa hyvin ja voitele ne munalla.

Paista sarvia 225 asteessa uunin keskiosassa n. 12 minuuttia.


vk 38 ROCKY ROAD

24 annosta

Ainekset:

200 g            Taloussuklaata
20 g              voita
50 g              (n. 14 kpl) vaahtokarkkeja
¾ dl              suolapähkinöitä
1 dl               riisimuroja
½ dl              rusinoita

 

OHJEET:

Paloittele suklaa. Sulata suklaa voin kanssa miedolla lämmöllä kattilassa tai vaihtoehtoisesti mikroaaltouunissa. Älä anna kiehua. Nosta kattila liedeltä.

Paloittele vaahtokarkit saksilla ja rouhi pähkinät. Jätä vaahtokarkkeja ja pähkinöitä hieman koristeeksi. Sekoita loput vaahtokarkit, pähkinät, riisimurot ja rusinat jäähtyneen suklaasulan joukkoon.

Levitä seos leivinpaperilla vuorattuun kapeaan, suorakaiteenmuotoiseen vuokaan (esim. Teema). Ripottele päälle vaahtokarkkeja ja pähkinöitä. Painele koristeet kiinni suklaaseen. Anna jähmettyä jääkaapissa noin tunti tai pakkasessa hetken ajan. Leikkaa rocky road -levy pieniksi neliöiksi. Syökää heti J


vk 39 KINKKU-JUUSTOPIIRAS

1 Piirakka

Ainekset:

100g             margariinia

2 ½ dl           vehnäjauhoja

2 rkl              vettä

Täyte:

100 g            kinkkua

½                   paprika

100 g            juustoa

(1 rkl             hienonnettua persilijaa)

Maitoseos:

2                    munaa

1 dl               maitoa

1 dl               kermaa

1 maustemitta                   suolaa

ripaus           valkopippuria

OHJEET:

Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen ja voitele piirasvuoka.

Sekoita pehmeä rasva ja jauhot. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi.

Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille.

Paista pohjaa uunissa 225 asteessa noin. 13-15 minuuttia.

Vatkaa munat, maito ja kerma sekaisin ja lisää mausteet.

Paloittele kinkkun ja paprika. Raasta juusto. Ripottele varovasti puolikypsälle pohjalle ja kaada munamaito päälle.

Kypsennä piirasta vielä noin 20 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt.

 


vk 40 KAURALASTUT

n. 40 kpl

Ainekset:

150 g            voita
2½ dl            sokeria
2 dl               kaurahiutaleita
1 dl               vehnäjauhoja
1 tl                 leivinjauhetta
1 tl                 vanilliinisokeria
½ tl                kanelia
1                    kananmuna

OHJEET:

Sulata rasva varovasti kattilassa levyllä tai kulhossa mikrossa ja anna sen jäähtyä.

Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa.

Lisää rasva ja muna.

Sekoita tasaiseksi taikinaksi.

Nosta kahden pikkulusikan avulla nokareita leivinpaperin päälle pellille, jätä runsaasti leviämisvaraa.

Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 5-7 minuuttia.

Anna jäähtyä pellillä.


vk 41 KASVISPIHVIT JA PASTA

Ainekset:

2                    peruna

4                    porkkanaa

1                    palsternakka

pala              juuriselleriä

2                    sipuli

1 dl               maitoa

2                    munaa

0,5 dl            öljyä

n.70 g           pakastepinaattia

0,5 dl            vehnäjauhoja

0,5 dl            korppujauhoja

2 dl               juustoraastetta

1 tl                 suolaa

2 tl                 paprikajauhetta

1-2 tl             timjamia

öljyä paistamiseen

Nauhapastaa

Kermaviilikastike:

1 prk             kermaviiliä

1-2 tl             sinappia

1-2 tl             viinietikkaa

ripaus           suolaa

2 tl                 paprikajauhetta

1-2 tl             sitruunamehua

yrttiä maun mukaan

OHJEET:

Laita pastan vesikiehumaan ja keitä pasta pussin ojeen mukaan.

Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja laita hetkeksi kylmään.

Laita korppujauhot turpoamaan maitoon.

Lisää kulhoon munat, öljy, pinaatti, vehnäjauhot, mausteet ja juustoraaste.

Kuori ja hienonna sipuli.

Kuori ja raasta kasvikset karkeaksi raasteeksi.

Lisää joukkoon raastetut kasvikset ja sipulisilppu.

Paista miedolla lämmöllä taikinasta pieniä pihvejä lettupannulla. Käytä öljyä paistamiseen.


vk 43 KÄÄRETORTTU

Ainekset:

4 kananmunaa
1 1/2 desilitraa sokeria
1 desilitra vehnäjauhoja
3/4 desilitraa perunajauhoja
1 teelusikallinen leivinjauhetta

Täyte:

2 desilitraa kuohukermaa
1-2 teelusikallista sokeria
hilloa, sosetta ja/tai banaaniviipaleita

OHJEET:

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

Riko munat yksitellen kulhoon ja mittaa sokeri joukkoon. Vatkaa sähkövatkaimella munat ja sokeri paksuksi vaaleaksi vaahdoksi.

Sekoita toisessa kulhossa vehnäjauho, perunajauho ja leivinjauhe keskenään.Lisää jauhoseos (siivilän läpi) kevyesti sekoittaen muna-sokerivaahtoon.

Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.

Paista kääretorttupohjaa uunin keskitasossa 6-8 minuuttia kunnes tortun pinta on kauniin ruskea. Ota patalaput käteen. Vedä uunipelti uunista ulos ja aseta kuuma pelti hellan tai tiskipöydän päälle. Sammuta uuni.

Levitä leivinpaperi pöydälle ja ripottele paperin pinnalle sokeria.

Nosta torttulevy uunipelliltä leivinpapereineen ja kumoa levy sokerisen leivinpaperin päälle pöydälle. Poista uunissa ollut leivinpaperi varovasti torttulevyn päältä. Anna levyn jäähtyä.

Mittaa kerma kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella vaahdoksi. Sekoita lopuksi ripaus sokeria joukkoon.

Sekoita marja- tai hedelmähillo tai -sose tai viipaloidut banaanit kermavaahdon joukkoon.

Levitä täyte torttulevyn päälle ja kääri torttu rullalle.


vk 44 KIISSELI+KERMAVAAHTO

10 annosta

Ainekset:

25 dl             hyvänmakuista mehua
2 dl               perunajauhoja
3,5dl             sokeria
n.12,5 dl      pakastettuja marjoja

kuohukermaa

OHJEET:

Sekoita mehu ja perunajauhot kattilassa

Kuumenna seosta koko ajan pohjaa pitkin puuharukalla sekoittaen, kunnes kiisseli sakenee ja ensimmäiset kuplat näkyvät

Nosta kattila pois liedeltä

Lisää marjat

Sekoita mahdollisimman vähän ettei kiisseli sitkisty

Kaada kiisseli matalaan astiaan jäähtymään ja ripottele pinnalle vähän sokeria kuortumisen estämiseksi

Vaahdota kerma kulhossa.

Annostele kiisseli ja kermavaahto jälkiruoka-astioihin tai laseihin.


vk 45 SÄMPYLÄT

Näitä voi tehdä tupla-annoksen, jos saatte puolet pakkaseen. Seuraavalla viikolla pakkasessa olleet sämpylät voi käyttää hampurilaisten tekoon.

Ainekset:

25 g              hiivaa
1 rkl              suolaa
1,5 dl            ruisjauhoja
2 dl               kokojyväjauhoja tai spelttiä, emmeriä, grahamia..
n. 10 dl         vehnäjauhoja

OHJEET:

Sekoita vesi, hiiva ja suola yhteen

Lisää ensin ruisjauhot ja kokojyväjauhot

Lisää sitten vehnäjauhoja, kunnes tulee paksun puuron kaltainen taikina. Taikina on valmis kun tunnet, että siihen syntyy hiukan sitkoa.

Tee sämpylät pyörittelemällä taikinapaloja käsissä pallonmallisiksi.

Asettele pellille ja paista 35 minuuttia 225 asteessa.


vk 46 HAMPURILAISET

Ainekset:

750-850g jauhelihaa

reilu 2 dl korppujauhetta

3 dl vettä  tai hyla-maito

3 sipulia

3 munaa

3 tl suolaa

3 maustemittaa valkopippuria

Lisäksi tarvitaan:

12 Hampurilaissämpylää (ostettuja tai itse tehtyjä pakkasesta)

3 sipulia

Hampurilaiskastiketta

Sipappia

Ketsuppia

Salaattia

Leivinpaperia

OHJEET:

Laita uuni päälle, 225 asteeseen.

Sekoita kulhossa korppujauhe ja neste.

Kuori ja hienonna sipuli.

Lisää kaikki ainekset kulhoon ja vaivaa jauhelihaseos tasaiseksi ja kiinteäksi. Jaa se 12 osaan ja muotoile pellille leivinpaperin päälle 12 ohueksi pihviksi.

Kypsennä pihvejä uunissa 225 asteessa noin 15 minuuttia.

Kuumenna sämpylä uunissa tai paistinpannulla.

Hienonna vihannekset.

Lado pihvi ja vihannekset sämpylän väliin.

Mausta sinapilla, ketsupilla tai hampurilaiskastikkeella.

Tarjoa heti.


vk 47 MUTAKAKKU

Ainekset

4 kpl             kananmunia

2 dl               sokeria

2½                vehnäjauhoja

2 tl                 leivinjauhetta

200 g            margariinia

1 levy           tumma suklaata (150-200g)

OHJEET:

Mittaa kuivat aineet kulhoon (ei sokeri) ja sekoita keskenään.

Sulata rasva kattilassa ja lisää samalla suklaapaloja sekaan. Sekoita samalla, mutta älä kiehauta, ettei suklaa pala. Voit toki halutessasi sulattaa suklaan vesihauteessa, mutta tällöin suklaaseen ei saisi joutua yhtään vettä.

Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi.

Lisää vuorotellen jauhoseosta ja suklaaseosta munasokerivaahtoon. Sekoita.

Kaada taikina jauhotettuun irtopohjavuokaan.

Paista 200°C uunin keskitasolla n. 20 min

Kakun on tarkoitus jäädä keskeltä vähän ”raa’aksi”.

Halutessasi koristele jäähtynyt mutakakku tomusokerilla.


vk 48 HEDELMÄRAHKA

Ainekset:

1 prk vaahtoutuvaa vanilijakastiketta

1 prk maitorahkaa

Banaania, appelsiinejä, omenaa, viinirypäleitä, persikkaa.

Voit laittaa myös pinnalle keksinmuruja tai raastaa suklaata.

OHJEET:

Pilko hedelmät.

Vaahdota vaniljakastike ja sekoita siihen rahka.

Annostele jälkiruokakulhoihin.


vk 49 JOULUTORTUT

Ainekset:

2 pkt Myllyn Paras Torttutaikinalevyjä (2×500 g)
TAI
2 pkt  Myllyn Paras Voitaikinalevyjä (2×500 g)

Täyte:

Paiston kestävää luumuhilloa / -marmeladia

Päälle:

Tomusokeria

OHJEET:

Levitä taikinalevyt leivinpaperille uunipellille ja anna niiden sulaa n. 15 minuuttia.

Leikkaa levyt neliöiksi ja tee neliöiden kulmiin vinot viillot kohti tortun keskustaa (puoleen väliin). Nosta joka toinen kulma ylös ja nipistä ne keskelle alas painaen suppuun. Laita lusikallinen paistonkestävää hilloa/marmeladia tortun keskelle.

Paista torttuja 225-asteisen uunin keskitasolla n. 10-15 minuuttia.

Sihtaa päälle hieman tomusokeria.

Tortut ovat parhaimmillaan juuri paistettuina.


vk 50 PIPARKAKUT

 n. 30-40 kpl

Ainekset:

Myllyn paras laktoositon piparitaikinaa (Margariinia)
TAI
Myllyn paras Perinteinen piparkakkutaikinaa (Voi)

Piparmintturakeita, suklaata, turkinpippureita, vaahtokarkkeja, suolapähkinöitä, pieniä hedelmärakeita tai jotain muita herkkuja.

Tomusokerikuorrute 1 dl tomusokeria pari teelusikallista vettä (elintarvikevärejä)

OHJEET:

Kauli piparkakkutaikina levyä hieman- Laita päälle haluamiasia karkkeja/herkkuja. Kauli taikina noin. 2 mm paksuiseksi levyksi.

Painele muotilla kuvioita taikinaan ja nosta ne lastalla pellille leivinpaperin päälle.

Paista uunin keskitasolla n. 200 asteessa n. 5-7 min. Muista katsella välillä uuniin ettei piparit pala.

Laita tomusokeri pieneen kulhoon ja sekoita vesi joukkoon pikku hiljaa. Lisää vettä säästellen, lähes pisaroittain, kunnes seos on notkeaa mutta samalla kiinteää.

Värjää kuorrute halutessasi elintarvikeväreillä, joita myyvät hyvinvarustetut marketit ja apteekit. Väriä tarvitaan vain pikkuripaus.

Laita kuorrute pieneen, vahvaan muovipussiin. Tee yhteen pussin kulmaan pieni kolo pursottamista varten.

Tai käytä valmista tuubeissa myytävää sokerivesikuorrutetta.

Koristele piparit haluamallasi tavalla.


vk 2 MARJAPIIRAKKA JA VANILIJAKASTIKE

Ainekset:

3,5 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

2 tl vanilliinisokeria

1,5 dl sokeria

100 g margariinia

1 muna

6 dl marjoja

Vanilijakastike:

4 d                maitoa

1                    kananmuna

1 rkl              perunajauhoja

3 rkl              sokeria

2-3 tl             vaniljasokeria

OHJEET (piirakka):

Sekoita kuivat aineet keskenään.

Nypi joukkoon rasva.

Lisää muna. Sekoita nopeasti tasaiseksi.

Painele puolet taikinasta piirasvuokaan.

Levitä päälle marjat.

Ripottele pinnalle loppu taikina.

Paista 175 asteessa noin 30 minuuttia.

OHJEET (vanilijakastike):

Vatkaa kylmä maito, muna ja perunajauhot kattilassa niin, että munan rakenne rikkoutuu täysin.

Kuumenna seosta koko ajan hämmentäen kunnes seos sakenee ja pulpahtaa kerran. Älä anna kiehua!

Siirrä kattila kylmään veteen, lisää sokeri. Hämmennä silloin tällöin, kunnes kastike jäähtyy niin, ettei enää polta kättä. Lisää vaniljasokeri.


vk 3 PITSA

Tällä reseptillä voit tehdä ison pizzan uunipellillä, kaksi pyöreä pizzaa tai juomalasin reunalla leikattuja pikkupizzoja.

Pohjan Ainekset:

3 dl               maitoa
1 tl                 suolaa (voi jättää poiskin)
7,5 dl            vehnäjauhoja
2 tl                 leivinjauhetta
1 dl               öljyä

OHJEET:

Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään tasaiseksi taikinaksi ja lisää lopuksi öljy nopeasti sekoittaen.

Tonnikalapizaan tarvitset: 1 tlk tonnikalaa 1 tlk tomaattimurskaa sitruunapippuria ananasrenkaita pilkottuna pizzamaustetta (oreganoa ja basilikaa) juustoraastetta oliiveja

Kinkku- tai pepperonipizzaan tarvitset: 1 tlk tomaattimurskaa n. 200 g kinkkusuikaleita tai pepperonimakkaraa ananasrenkaita pilkottuna 1 paprika pilkottuna juustoraastetta pizzamaustetta

OHJEET: Kauli taikina isoksi levyksi leivinpaperin päälle tai jaa takina kahteen osaan, pyöritä palloksi ja kauli molemmat pyöreiksi levyiksi tai kauli taikina isoksi levyksi ja ota siitä isohkolla lasilla pieniä pyöreitä pizzoja.

Paista 225 asteessa n. 20 min. tai kunnes juustoraaste on saanut kauniin ruskeita piskoja.


vk 4 BANAANILEIPÄMUFFINIT

15 kpl

Ainekset:

2 dl               saksanpähkinärouhetta
4                    kypsää banaania
2                    muna
1 dl               maustamatonta jugurttia
4 rkl              öljyä

3 dl               vehnäjauhoja
2 dl               kaurahiutaleita
1 tl                 leivinjauhetta
1 tl                 ruokasoodaa
1 tl                 kardemummaa
1 tl                 kanelia
1 tl                 vaniljajauhetta

OHJEET:

Saksanpähkinät rouhitaan jos eivät ole rouheena.

Banaanit muussataan ja lisätään pähkinöiden joukkoon.

Lisää vielä muna, jugurtti ja öljy. Sekoita.

Sekoita muut aineet keskenään ja lisää seos aiempaan taikinaan.

Jaa taikina muffinivuokiin.

Paista uunissa 180 asteessa n. 30 minuuttia.


vk 5 LÄMPIMÄT VOILEIVÄT

Ainekset:

12 kpl           paahtoleivän siivuja

1 pss            mozarellaraastetta

ketsuppia

levitettä

kinkkua

ananasta

pippuria

tomaattia

OHJEET:

Levitä paahtoleivät uunipellille ja voitele ne ketsupilla tai levitteellä.

Laita päälle kinkku (siivuina tai suikaleina) sekä muut mahdolliset täytteet.

Levitä mozarellaraaste tasaisesti leipien päälle.

Paista 200°C, n. 10min.


vk 6 RUNEBERGINTORTTU

Ainekset:

2                    munaa

1 ½ dl           sokeria

1 ½ dl           kermaa

200 g            sulatettua margariinia

2 ½ dl           korppujauhoja

3 dl               vehnäjauhoja

1 ½ tl leivinjauhetta

Päälle:

vadelmahilloa

tomusokerikuorrute

 

OHJEET:

Vatkaa sokeria ja muna vaahdoksi.

Vatkaa kerma vaahdoksi.

Sulata margariini.

Sekoita kuivat aineet keskenään.

Sekoita vaahdot varovasti keskenään ja lisää kuivat aineet.

Lisää lopuksi sulatettu margariini.

Laita taikina leivovuokii.

Paista torttuja 200 asteessa noin 20-25 minuuttia.

Jäähdytä ja koristele hillolla ja tomusokerikuorrutteella.

 

vk 7 LETUT

n. 10 isoa ohukaista

AINEKSET:

2                                         munaa
1/2 l                                    maitoa
2 1/2 dl         vehnäjauhoja
1 rkl                                    sokeria
1/2 tl                                   suolaa
25 g                                    sulatettua voita

voita paistamiseen

Täyte:

Kermavaahtoa
Hilloa

OHJEET:

Riko munien rakenne kulhossa. Lisää joukkoon maito, jauhot, sokeri, suola ja viimeiseksi sulatettu voi.

Anna taikinan turvota n. 30 min.

Laita ohukaispannulle voita ja anna ruskistua kevyesti. Kaada taikinaa ohuelti pannulle ja paista molemmilta puolilta kauniin ruskeiksi.

Tarjoa kermavaahdon ja hillon kanssa.


vk 9 VENEPERUNAT JA NAURAVAT NAKIT + DIPPI

Ainekset:

4 rosamunda perunaa

12 nakkia

4 rkl ruokaöljyä
½ tl suolaa
¼ tl chilijauhetta
½ tl paprikajauhetta
¼ tl mustapippuria

Dippikastike:

½ prk (n.125g) kermaviiliä
1 rkl kuivattua minttua
2 tl sitruunamehua
1 tl sokeria
¼ tl mustapippuria
¼ tl suolaa

OHJEET:

Laita uuni kuumenemaan 225 °C:seen.

Pese perunat huolellisesti ja lohko veneiksi. Mitä ohuempia palat ovat, sitä nopeammin ne kypsyvät.

Sekoita kulhossa öljy, suola, chilijauhe, paprikajauhe ja mustapippuri.

Lisää perunaveneet kulhoon mausteöljyn sekaan ja sekoita kauhalla.

Laita leivinpaperi uunipellille ja levitä perunaveneet paperin päälle. Kypsennä uunissa n. 30 minuuttia.

Halkaise nakkien päihin ristikot ja laita perunaveneiden päälle paistumaan, kun perunat ovat olleet uunissa 30 minuuttia. Paista nakkeja ja perunoita yhdessä vielä 10 minuuttia.

Dippikastike: Sekoita kaikki aineet kermaviilin joukkoon. Tarjoa perunat ja nakit dippikastikkeen kanssa.


vk 10 LASKIAISPULLA

Ainekset:

Valmiiksi tehty ja kohotettu pullataikina kerhoon.

Päälle:

1 muna
raesokeria

Täytteeksi:

150 g mantelimassaa (+ tilkka vettä) TAI 1–2 dl mansikka- tai vadelmahilloa
2 dl vispikermaa + 1 rkl sokeria
tomusokeria

OHJEET:

Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois.

Muotoile taikinasta tanko, jaa se osiin (noin 16 kpl). Pyöritä palat pikkupulliksi.

Nosta pullat pellille leivinpaperin päälle. Anna pullien kohota liinan tai kelmun alla lämpimässä paikassa noin 20 minuuttia.

Vatkaa munan rakenne rikki pienessä kulhossa. Voit laittaa munan joukkoon ripauksen suolaa, jolloin munan rakenne muuttuu notkeammaksi. Voitele kohonneet pullat munalla ja koristele raesokerilla.

Paista 225-asteisen uunin keskitasolla 10–15 minuuttia. Anna pullien jäähtyä.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta sokerilla.

Leikkaa pullista ”hattu” pois.

Laita pullien täytteeksi joko hilloa tai mantelimassaa. Notkista mantelimassaa tarvittaessa tilkalla kuumaa vettä.

Pursota hillo- tai mantelimassasilmän ympärille kermavaahtoa ja laita hattu pullan päälle.

Siivilöi pinnalle tomusokeria.


vk 11 TEELEIVÄT

1 leipä per taikina (4 henk)

Kerhon koosta riippuen tehdään useampi taikina/leipä.

Ainekset:

4 dl               vehnä- tai hiivaleipäjauhoja

2 tl                 leivinjauhetta

1 tl                 sokeria

½ tl                suolaa

½ dl              öljyä

1 ½ dl           maitoa

(2 porkkanaa raastettuna)

Lisäksi tarvitaan margariinia ja juustoa päälle.

 

OHJEET:

Uuni kuumeneman 225 asteeseen.

Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa.

Lisää maito ja öljy.

Sekoita taikina mahdollisimman varovasti, ettei taikina sitkisty.

Taputtele taikina pellille leivinpaperin päälle noin 2 cm paksuiseksi pyöreäksi leiväksi.

Jaa taikina veitsellä 4 osaan ja pistele haarukalla leipään reikiä.

Paista leivät uunin keskitasossa noin 15 minuuttia.

Taita ja revi leivät osiin ennen syöntiä.


vk 12 PINAATTILETUT

(10 kpl)

Ainekset:

300 g            pakastepinaattia
5 dl               vehnäjauhoja
2 dl               kaurahiutaleita
2 tl                 leivinjauhetta
1 tl                 suolaa
9 dl               maitoa
4 tl                 rypsiöljyä

öljyä paistamiseen
puolukkahilloa tarjoiluun

 

OHJEET:

Sulata pinaatti esimerkiksi mikrossa.

Sekoita yhteen jauhot, kaurahiutaleet, leivinjauhe ja suola.

Lisää maito ja öljy sekä pinaatti. Sekoita huolellisesti.

Anna taikinan vetäytyä noin 15 minuuttia.

Lisää jauhoja, jos taikina tuntuu liian löysältä.

Kuumenna lettupannu ja lisää pannulle öljyä. Kaada lettupannun koloihin taikinaa ja paista melko kuumalla pannulla kunnes pinta on hyytynyt.

Käännä letut ja paista vielä tovi toiselta puolelta.

Tarjoa pinaattiletut puolukkahillon kanssa.


vk 13 JÄÄTELÖANNOS

(Voidaan viettää myös nyyttäreiden merkeissä)

Ainekset:

1 l jäätelöä (maun mukaan)
1 levy taloussuklaata tai Fazerin sinistä
2 dl kuohukermaa
keksejä koristeeksi
hedelmiä: appelsiini, omena, banaani
nonparelleja

OHJEET:

Sulata suklaa kattilassa.

Vatkaa kerma ja lisää maun mukaan sokeria.

Pilko hedelmät.

Leikkaa jäätelöstä muutama pala jokaista henkilöä kohti.

Annostele osa pilkkomistasi hedelmistä kulhojen pohjalle.

Laita jäätelöpalat kulhoihin hedelmien päälle.

Valuta sulatettua suklaata jäätelön päälle.

Koristele kermavaahdolla, kekseillä, hedelmillä ja nonparelleilla.


vk 14 BROWNIE

Pellillinen

Ainekset:

100 g            taloussuklaata

100 g            taloussuklaata

1 ps (150 g) Pirkka hasselpähkinöitä

200 g            Pirkka voita tai leivontamargariinia

4                    kananmunaa

2 dl               sokeria

1 dl               kaakaojauhetta

2 dl               vehnäjauhoja

2 tl                 Pirkka leivinjauhetta

2 tl                 Pirkka vanilliinisokeria

1/4 tl             suola

Pinnalle:

Tomusokeria

Lisäksi:

Vanilijajäätelöä

OHJEET:

Rouhi suklaa ja hasselpähkinät.

Sulata ja jäähdytä rasva. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan vuorotellen sulatetun rasvan kanssa. Lisää joukkoon myös suklaa- ja hasselpähkinärouhe.

Levitä taikina uunipannulle leivinpaperin päälle (30×38 cm).

Kypsennä leivoksia 200 asteessa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.

Leikkaa levy jäähtyneenä neliöksi ja ripottele pinnalle tomusokeria.

Tarjoa halutessasi lisäksi vaniljajäätelöä tai kermavaahtoa.


vk 15 SUOLAINEN MUFFINSI

Ainekset:

5 dl               vehnäjauhoja
4 rkl              kaurahiutaleita
2 tl                 leivinjauhetta
ripaus suolaa
2 tl                 pitsamaustetta
1 dl               margariini
2 1/2 dl         maitoa
2                    muna
100g             kinkkua
100g             juusto

OHJEET:

Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen

Sekoita kulhossa haarukkavatkaimella vehnäjauhot, kaurahiutaleet, sokeri, leivinjauhe, suola ja pitsamauste

Sulata rasva kattilassa.

Ota kattila pois levyltä ja sekoita joukkoon maito

Lisää kananmuna rasva-maitoseokseen kierrevatkaimella vatkaten

Pilko kinkku ja raasta juusto.

Kaada jauhoseoksen joukkoon kaikki muut ainekset ja sekoita taikina tasaiseksi haarukkavatkaimella

Annostele taikina muffinivuokiin

Paista uunin keskitasossa noin 20 minuuttia


vk 16/17 AHVENANMAN PANNUKAKKU

8 annosta

Ainekset:

1 l                  maitoa

1 ½ dl           mannasuurimoita

1 tl                 suolaa

3                    kananmunaa

1 ½ dl           vehnäjauhoja

1 dl               sokeria

1 ½ tl            vanilijasokeria

1 tl                 kardemummaa

Voiteluun:

10 g              voita tai margariinia

Lisäksi:

2 dl               kuohukermaa

1 rkl              sokeria

1 tl                 vanilliinisokeria

vadelmahilloa

OHJEET:

Kuumenna maito kiehuvaksi pinnoitetussa kattilassa ja vispilöi joukkoon mannasuurimot. Keitä hiljalleen välillä sekoittaen 10 minuuttia. Lisää suola ja anna jäähtyä.

Vatkaa puuron joukkoon munat. Lisää jauhot, sokerit ja kardemumma. Kaada taikina voidellun leivinpaperin päälle uunipannulle. (Halutessasi lisää voinokareita pannukakun pinnalle.)

Kypsennä pannukakkua uunin keskitasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia.

Vaahdota kerma ja mausta se sokerilla. Tarjoa pannukakku kermavaahdon, hillon ja marjojen kanssa.