Espoon tuomiokirkkoseurakunnan nuoret

Kokkikerhon ohjeet

Tästä löydät reseptit pdf-muodossa.


Viikko 37

Mokkapalat

Näitä tarvitset                 

4  munaa
2 ½  dl sokeria
200  g voita
2  dl              maitoa
5  dl              vehnäjauhoja
½  dl             kaakaojauhetta
1  rkl             leivinjauhetta
1  rkl             vaniljasokeria

Kuorrutus

75  g             voita
¾  dl             (0,75 dl)      vahvaa kahvia
4  dl              (240 g)        tomusokeria
½  dl             kaakaojauhetta
2  tl                vaniljasokeria

Tee näin

1.Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi.
2.Sulata voi kattilassa tai mikrossa. Lisää voisulaan kylmä maito, niin se jäähtyy sopivaksi.
3.Yhdistä kuivat aineet.
4.Sekoita muna-sokerivaahtoon voi-maitoseos sekä kuivat aineet sihdin läpi. Sekoita varovasti nuolijalla tasaiseksi.
5.Kypsennä uunin keskiosassa 200 asteessa n. 15 min. Anna jäähtyä ennen kuorruttamista.

KUORRUTUS, ohje

Sulata voi kattilassa. Lisää kahvi. Sihtaa muut aineet siivilän läpi. Sekoita, kunnes tasaista. Kaada kuorrutus hieman lämpimänä pohjan keskelle. (Kuumana kuorrute on liian löysää, se paksuuntuu jäähtyessään.) Anna valua reunoja kohti. Levitä tarvittaessa lastalla reunoille. Koristele nonparelleilla ennen kuin kuorrutus kovettuu.


Viikko 38

Lämpimät voileivät

Näitä tarvitset
(10 kpl)  paahtoleivän siivuja
1 pss            mozarellaraastetta
kinkkua, ananasta, pippuria, tomaattia

Tee näin 1. Levitä paahtoleivät uunipellille ja voitele ne.
2. Laita päälle kinkku (siivuina tai suikaleina) sekä muut mahdolliset täytteet.
3. Levitä mozarellaraaste tasaisesti leipien pääll.
4. Paista 200°C, 10min.

 


Viikko 39

Kanelipullat

Pullataikina

5 dl maitoa
1 kananmuna
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
2 dl sokeria
2 ps kuivahiivaa
14-16 dl vehnäjauhoja
200g pehmeää voita

Kanelitäyte

300g pehmeää voita
2 dl sokeria
4 tl vaniljasokeria
3 rkl kanelijauhetta

TAIKINA:

1. Lämmitä maito reilusti kädenlämpöiseksi (42-45C). Sekoita 3 dl jauhoja kuivahiivan kanssa. Lisää kananmuna, kardemumma, suola ja sokeri lämpimän maidon sekaan. Lisää myös jauhot joihin kuivahiiva on sekoitettu ja vispaa nopeasti sekaisin.

2. Lisää loput jauhoista vähitellen koko ajan sekoittaen, lisää lopuksi pehmeä voi ja vaivaa taikina kimmoisaksi, n. 5-10 minuuttia käsin. Taikinan pitää olla kimmoisaa ja irrota käsistä ja reunoista pienen vaivan jälkeen, hieman tahmea taikina ei haittaa sillä mitä tahmeampi taikina on sitä mehukkaammat pullat. Peitä taikina liinalla ja anna kohota vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi, n. 30-40 minuuttia.

TÄYTE:
Tee täyte valmiiksi sillä aikaa kun pullat kohoavat. Sekoita pehmeä voi, sokeri, vaniljasokeri ja kanelijauhe keskenään, laita sivuun. Lämmitä uuni 225 C. Pue kaksi uuninpeltiä leivinpaperilla.

KOKOAMINEN:

1.Vaivaa kohonneesta taikinasta nopeasti ilmakuplat pois. Jaa taikina kahteen osaan. Kaulitse yhdestä taikinapalasta suorakaiteen muotoinen levy joka on n. 3 mm paksu. Levitä puolet täytteestä  levyn päälle.

2.Taita toinen pitkän puolen reuna keskelle ja sitten toinen reuna siihen päälle niin, että sinulla on kolmikerroksinen taikina.  Leikkaa taikinasta terävällä veitsellä pystysuoraisia n. 1½ cm  leveitä pitkuloita. Kierritä pitkulat kierteelle ja sido sitten sormen ympäri solmuun. Asettele pullat pellille paperisiin muffinssivuokiin.

 


Viikko 40

Pikkupizzat

Tällä reseptillä voit tehdä ison pizzan uunipellillä, kaksi pyöreä pizzaa tai juomalasin reunalla leikattuja pikkupizzoja.

Tarvitset pohjaan:

3 dl maitoa
1 tl suolaa (voi jättää poiskin)
7,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl öljyä

 Tee näin: Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään tasaiseksi taikinaksi ja lisää lopuksi öljy nopeasti sekoittaen.

Tonnikalapizaan tarvitset:
1 tlk tonnikalaa
1 tlk tomaattimurskaa
sitruunapippuria
ananasrenkaita pilkottuna
pizzamaustetta (oreganoa ja basilikaa)
juustoraastetta
oliiveja

Kinkku- tai pepperonipizzaan tarvitset:
1 tlk tomaattimurskaa n. 200 g
kinkkusuikaleita tai pepperonimakkaraa
ananasrenkaita pilkottuna
1 paprika pilkottuna juustoraastetta pizzamaustetta

Tee näin:
Kauli taikina isoksi levyksi leivinpaperin päälle tai jaa takina kahteen osaan, pyöritä palloksi ja kauli molemmat pyöreiksi levyiksi tai kauli taikina isoksi levyksi ja ota siitä isohkolla lasilla pieniä pyöreitä pizzoja. Paista 225 asteessa n. 20 min. tai kunnes juustoraaste on saanut kauniin ruskeita piskoja.

 


 


Viikko 41

Sitruunamuffinsit

Näitä tarvitset
3 dl jauhoja
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
1 sitruuna
75 g margariinia
0,75 dl maitoa
2 munaa

Tee näin
1. Raasta pesty sitruuna ja purista siitä mehu.
2. Sekoita kuivat aineet ja sitruunankuori keskenään.
3. Sulata margariini. Sekoita kuivat aineet, sitruunamehu, munat, rasva ja maito.
4. Jaa 12 muffinivuokaan.
5. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.

 


Viikko 42

Pinaattiletut

Näitä tarvitset
300 g pakastepinaattia
5 dl vehnäjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
2 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
9 dl maitoa
4 tl rypsiöljyä + öljyä paistamiseen
puolukkahilloa tarjoiluun

Tee näin

1. Sulata pinaatti esimerkiksi mikrossa.
2. Sekoita yhteen jauhot, kaurahiutaleet, leivinjauhe   ja suola.
3. Lisää soijamaito ja öljy sekä pinaatti. Sekoita huolellisesti.
4. Anna taikinan vetäytyä noin 15 minuuttia.
5. Kuumenna lettupannu ja lisää pannulle öljyä. Kaada lettupannun koloihin taikinaa ja paista  melko kuumalla pannulla kunnes pinta on hyytynyt.
6. Käännä letut ja paista vielä tovi toiselta puolelta.

Tarjoa pinaattiletut puolukkahillon kanssa.


vko 43 Smoothie

Eri vaihtoehtoja

Appelsiini-Smoothie (2 annosta)

1 dl vadelmia

1,5 dl appelsiinimehua (tuoretta tai valmista)

1 banaani

Hedelmä-Smoothie (2 annosta)

1 persikka

1 banaani paloiteltuna

1 dl mansikoita

1 dl appelsiini/persikka/mangomehua

MustikkaBanaaniSmoothie (2 annosta)

1 dl tuoreita tai pakastemustikoita

1 banaani

1/2 dl vaniljajogurttia

1 dl maitoa

 Tee näin

Ainekset sekoitetaan ja murskataan esim. sauvasekottimella.


vko 44 Kasvissosekeitto

Näitä tarvitset 2 pientä sipulia 1 pieni bataatti 3-4 porkkanaa 2 perunaa kourallinen kukkakaalia kasvisliemikuutio pippuria suolaa basilikaa

Tee näin

Kuori ja pilko kaikki kasvikset.

Kaada kattilaan kasvisten lisäksi vettä sen verran, että ne peittyvät.

Keitä satsia ja lisää kasvisliemikuutio.

Keitä noin 10 min ja sitten sekoita sauvasekottimella.



vko 45 Pannukakku

Näitä tarvitset 4dl vehnäjauhoja 1-1,5dl sokeria 1tl suolaa 1tl vaniljasokeria 1tl leivinjauhetta 8dl maitoa 2 kananmunaa 100g margariinia tai voita sulatettuna mansikkahilloa

Tee näin

1. Sekoita kuivat jauheet keskenään

2. Lisää maito, sulatettu ja voi.

3. Lisää viimeisenä kananmunat

4.  Kaada taikina leivinpaperin päälle pellille

5. Paista 220 asteessa noin 30min.

Tarjoillaan mansikkahillon kera.

 


vko 46 Sämpylät

Näitä tarvitset 25 g hiivaa 1 rkl suolaa 1,5 dl  ruisjauhoja 2 dl  kokojyväjauhoja tai         spelttiä, emmeriä, grahamia.. n. 10 dl vehnäjauhoja

Tee näin

Sekoita vesi, hiiva ja suola yhteen

Lisää ensin ruisjauhot ja kokojyväjauhot

Lisää sitten vehnäjauhoja, kunnes tulee paksun puuron kaltainen taikina. Taikina on valmis kun tunnet, että siihen syntyy hiukan sitkoa.

Tee sämpylät pyörittelemällä taikinapaloja käsissä pallonmallisiksi.

Asettele pellille ja paista 35 minuuttia 225 asteessa.


vko 47 Banoffee-jälkiruoka (10 kpl)

Näitä tarvitset 6 banaania

4 dl vispikermaa

200 g rahkaa

2 tl vaniljasokeria

1 purkki karamellisoitua    kondensoitua maitoa

12 digestive-keksiä

Tee näin

1. Vatkaa kerma rahkan sekaan

2. Lisää vaniljasokeri.

3. Murskaa keksit, esim. Pilkkomalla ne tai laittamalla pakastepussiin ja kaulimalla pieniksi.

4. Leikkaa banaanit

5. Avaa kondensoitu maito ja sekoita tasaiseksi.

6. Ota lasit esille: ripottele pohjalle keksinmurut, banaanipalat niiden päälle kondensoitumaito

7. Kaada rahka-kermaseos päälle


vko 48 Risotto (10 annosta)

Näitä tarvitset

600 g broilerisuikaleita

2 sipulia

2 rkl öljyä

2 porkkanaa

4 dl risottoriisiä

10 dl kanalientä

200 g pakasteherne-maissi-paprika

Tee näin

1. Ruskista broilerisuikaleet huolella kypsiksi pannulla.

2. Kuori ja kuutioi sipuli ja porkkana ja kuulota niitä pannulla.

3. Lisää pannulle risottoriisi. Kääntele riisiä hetken aikaan kunnes se muuttuu kuultavaksi.

4. Lisää joukkoon kuuma kanaliemi samalla sekoittaen.

5. Anna risoton kypsyä noin 20 min.

6. Laita joukkoon broilerisuikaleet sekä pakastekasvikset.


vko 49 Brookies (20 kpl)

Näitä tarvitset

150g tummaa suklaata 60 g voita 2 kananmunaa 1 dl sokeria 0,5 dl fariinisokeria 1 tl vaniljasokeria ½ tl leivinjauhetta ½ tl suolaa 1 dl vehnäjauhoja 0,3 dl kaakaojauhetta 50g maito-tai tummasuklaata pilkottuna palasiksi

Tee näin

1. Sulata voi ja tumma suklaa joko mikrossa tai miedolla lämmöllä kattilassa.

2. Kun ainekset ovat sekoittuneet yhteen, nosta sivuun ja jätä jäähtymään.

3. Vatkaa sähkövatkaimella toisessa kulhossa munat, sokerit ja leivinjauhe kuohkeaksi vaahdoksi.

4. Sekoita joukkoon käsin voimakkaasti sekoittaen suklaa-voiseos.

5. Lisää jauhot, kaakaojauhe ja suola. Sekoita joukkoon.

6. Lisää rouhitut suklaapalaset. Nosta taikina puoleksi tunniksi jääkaappiin.

7. Lämmitä uuni 180 asteiseksi.

8. Nostele leivinpaperille pieniä pyöreitä kekoja taikinasta. Jätä leviämisvaraa. Yhdelle pellille mahtui hyvin 12 kappaletta.

9. Paista n. 8-10 minuuttia. Brookiesien kuuluukin näyttää tuntua keskeltä vielä hieman pehmeiltä, kun otat ne uunista. Nosta leivinpaperi pelliltä pöydälle jäähtymään.


vko 50 Piparit

Tarvitset Piparitaikinaa ja muotteja. Jokainen saa paistaa ja koristella omat piparinsa.

Tomusokerikuorrute 1 dl tomusokeria pari teelusikallista vettä (elintarvikevärejä)

Tee näin

1. Laita tomusokeri pieneen kulhoon ja sekoita vesi joukkoon pikku hiljaa. Lisää vettä säästellen, lähes pisaroittain, kunnes seos on notkeaa mutta samalla kiinteää.

2. Värjää kuorrute halutessasi elintarvikeväreillä, joita myyvät hyvinvarustetut marketit ja apteekit. Väriä tarvitaan vain pikkuripaus.

3. Laita kuorrute pieneen, vahvaan muovipussiin. Tee yhteen pussin kulmaan pieni kolo pursottamista varten. Koristele piparit haluamallasi tavalla.

4. Anna kuorruteen kuivua muutama tunti, mieluiten seuraavaan päivään.