Espoon tuomiokirkkoseurakunnan nuoret

Rippikoululaisen kotiin

Turun Maarian seurakunnan rippileiri Kunstenniemen leirikeskuksessa, kesäkuu 2014.

Tervetuloa rippikoulaisen vanhemmaksi!
Rippijuhla
Konfirmaatio


Tervetuloa rippikoululaisen vanhemmaksi!

Miten tässä näin kävi?

Vastahan tuo pikkuinen potkiskeli vaipoissaan, opetteli ärrän sanomista ja aloitti koulun liikuttavan suuri reppu selässään.

Nyt pienokaisestasi on venähtänyt komea nuorukainen tai suloinen nuori lady. Tunteet kuohuvat monella tapaa: vanhemmuudelta vaaditaan eri asioita kuin pikkulapsivaiheessa. Rippikoulu koskettaa kokoperhettä, koska se on nuorelle monin tavoin kasvun aikaa.

Nuorenne on meille tärkeä: haluamme tehdä hänen rippikouluajastaan hyvän ja ainutlaatuisen. Siksi toivomme yhteistyötä, sillä Sinä tunnet nuoresi parhaiten.

”Rippikoulun tehtävänä on auttaa nuorta elämään ja ymmärtämään sitä uskoa, josta hän on kasteessa tullut osalliseksi. Rippikoulussa nuori voi etsiä aineksia hyvään elämään ja vastauksia vaikeisiin kysymyksiinsä kärsimyksestä ja kuolemasta, opetella toisen huomioimisen taitoa ja saada tukea kasvuunsa kristittynä”.

”Haluaisin suojella tätä lasta,
piirittää hänet valolla ja ilolla,
ettei hänen tarvitsisi koskaan olla yksin,
pelätä eikä joutua ahdinkoon,
mutta tiedän, etten voi suojella häntä edes itseltäni.
Lähetä pyhä enkelisi,
pyhien enkelien saatto,
koko taivaallinen väkesi
puolustamaan tätä lasta, silmäterääsi”.

Lainaukset ja runo Kaisa Raittilan kotiväen rippikoulukirjasta ”Herran kansan ensi rippi”.


 

Rippijuhla!

Konfirmaatiopäivä on monelle nuorelle merkittävä juhla. Läheiset ja ystävät tekevät hetkestä oikean juhlan ja mieleenpainuvan kokemuksen. Rippikoulun konfirmaatiossa nuori siunataan yhdessä leirin työntekijöiden ja kummien kanssa. Se liittää yhteen kastehetken ja nykyhetken sekä toivon mukaan monet yhteiset muistot. Näitä muistoja voi jakaa nuoren ja omaisten kanssa nuoren juhlassa.

Rippikoulu muistot yhdistävät eri sukupolvia. Lähisukulaiset ja vieraat voivat muistella ja keskustella nuoren kanssa myös rippikoulun herättämistä ajatuksista.

Rippijuhlan järjestämistä kannattaa harkita huolella ja ajan kanssa. On syytä kysyä nuorelta omaa mielipidettä, mutta muistutettava myös tapahtuman luonteesta. Moni haluaa koota yhteen kaikki nuoren elämän merkittävät ihmiset isovanhemmista alkaen. Vieraita voi kutsua lähipiirin lisäksi suuremmankin joukon. Jos vieraita tulee paljon ja tarjoiluun halutaan satsata, kannattaa pyytää apua useammalta taholta. Lähipiirin lisäksi voi myös naapurista löytyä avulias auttaja tai leipoja.

Konfirmaatiopäivä on juhlan arvoinen päivä. Rippijuhlan suunnittelu ja järjestäminen voi olla perhettä yhdistävä ja myönteinen kokemus. Siihen kannattaa ryhtyä hyvissä ajoin, jotta jokainen juhlan järjestäjä sisäistää, mihin on ryhtymässä. Juhlia voi pienissäkin puitteissa. Tärkeintä on yhdessäolo ja mukava yhteinen kokemus.

Seurakunta lahjoittaa nuorelle oman Raamatun ja Katekismuksen. Kummien ja läheisten antamista lahjoista merkittävin on rippiristi. Siitä kannattaa puhua kaikkien asianosaisten kanssa huolella ja miettiä eri vaihtoehtoja. Tärkeintä, että lahja on nuoren omaa makua, jotta nuori ottaa saamansa arvokkaan lahjan käyttöön. Se voi olla yhteishankinta tai voidaan myös jakaa ristin ja ketjun hankinta eri henkilöille.


Konfirmaatio

Tässä juhlassa sinut puetaan valkoiseen albaan, joka on ikään kuin se sama valkoinen kastepuku, joka sinulla oli ylläsi silloin, kun sinut kastettiin. Kasteessa sinut liitettiin seurakuntaan ja kirkkomme tunnustamaan uskoon.

Rippikoulussa seurakunta huolehtii omalta osaltaan siitä, että saat kasteopetusta, eli opit tuntemaan, minkälainen kirkkomme usko on.
Konfirmaatioon tulet henkilökohtaisesti – omalla suullasi ja sydämestäsi – tunnustamaan tämän uskon ja pyytämään Jumalalta, että voisit hänen armonsa avulla osoittaa tämän uskon elämässäsi.

Konfirmaatiossa ja sen jälkeen sinulla on lupa osallistua itsenäisesti ehtoolliselle, anteeksiantamuksen aterialle. Saat myös oikeuden toimia kummina ja sinut voidaan vihkiä kirkollisesti avioliittoon.


 

Palaa takaisin ylös